הפלה טבעית, או הפלה ספונטנית, היא מצב גופני, של אובדן הריון, בתנאי שהדבר קורה במהלך 23 השבועות הראשונים להריון, אם כי ב- 12 השבועות הראשונים התופעה שכיחה יותר.
הסימן האופייני להפלה טבעית הוא דימום מפתח הנרתיק ולכן, בכל מקרה של דימום, אפילו דימום קל במהלך הריון, יש לגשת לבדיקה דחופה.
לצד העובדה המצערת, שמדובר בתופעה שכיחה למדי, אפשר להתנחם מעט בכך, שרוב הנשים אינן מודעות כלל להיותן בהריון בעת הפלה מסוג זה.
אם כן, מהם הגורמים להפלה טבעית? האם אפשר להימנע מהם?
כאמור, הפלות טבעיות הן תופעה שכיחה למדי. יש מספר לא מבוטל של גורמים אפשריים למצב, המשתנים בהתאם לגיל העובר.
גורמים אפשריים להפלה בשליש הראשון להריון
- לא מעט הפלות טבעיות נגרמות בשל פגם בכרומוזומים של העובר, מה שאינו מאפשר התפתחות גנטית תקינה. חשוב לציין, שהפלות מסוג זה מתרחשות כמעט ללא יוצא מהכלל בשליש הראשון להריון. כמו כן, גיל האם הוא גורם משמעותי ברמת הסיכון להפלה מסוג זה. ככל שעולה גילה של האם, כך גדלים הסיכויים להפלה בגלל פגם כרומוזומלי. לצד הגיל, ישנם גורמי סיכון נוספים:
- עודף משקל
- עישון במהלך ההיריון
- צריכת סמים במהלך ההיריון
- צריכת יתר של קפאין (יותר מ2 כוסות תה, קפה, תה קר, או קולה)
- צריכת יתר של אלכוהול
גורמים אפשריים להפלה בשליש השני להריון
- הפלות במהלך השליש השני להריון, נגרמות במרבית המקרים בגלל בעיה רפואית אצל האם, לעיתים מדובר במצבים כרוניים, ביניהם:
- סוכרת לא מאוזנת
- לחץ דם גבוה
- זאבת – מחלה אוטואימונית
- הפרעות ומחלות בתפקודי הכליות
- הפרעות בתפקוד בלוטת התריס
- מחלות זיהומיות
- תסמונת היוס, הגורמת לייצור רמות גבוהות של נוגדן, המשתתף ביצירת קרישי דם. אלה עלולים לגרום להפסקה של זרימת דם תקינה לרחם ולעובר ולגרום להפלה.
- פגמים במבנה הרחם – רקמה צלקתית על שטח רירית הרחם, גידולים שפירים ברחם, למשל, עלולים לגרום להפלה טבעית בשליש השני.
- חולשה בצוואר הרחם – מצב זה עלול לגרום לפתיחה מוקדמת של צוואר הרחם בשלב מוקדם של ההיריון ולגרום להפלה במהלך השליש השני.
- רמות גבוהות של הורמון פרולקטין – היפרפרולקטינמיה – הורמון זה מסייע בייצור חלב אם במהלך ההיריון ולאחר הלידה, אך הוא גם עשוי לגרום לצירים מוקדמים ולהפלה במהלך השליש השני.
- שחלות פוליציסטיות – זוהי תסמונת ידועה כגורם לבעיות פוריות. התסמינים כוללים שחלות מוגדלות והורמונים לא מאוזנים ברחם. למרות העדויות הרפואיות המצביעות על התסמונת כגורם להפלות, אין עדיין מחקר שמוכיח בוודאות את הקשר בין הדברים.
גורמים אפשריים להפלה טבעית לפי המסורת
ישנם כמה גורמים, שאין להם ביסוס מדעי, אך נחשבים לגורמים נפוצים ומוכרים להפלה טבעית, על פי המסורת, או הרפואה העממית:
בהלה, חרדה, פחד, לחץ נפשי, דיכאון, הרמה של משאות כבדים, עבודה מאומצת לאורך זמן, פעילות גופנית אינטנסיבית, קיום יחסי מין.
אף על פי שגורמים אלה לא זכו לאישור מדעי פורמלי, מקובלת הסברה, שכדאי להימנע מהתנהגויות מסוימות, כדי לשמור על הריון בריא ושלם.
יחד עם זאת, חשוב לציין כי פעילות גופנית מתונה מומלצת לאורך ההריון, כך גם לגבי יחסי מין ועבודה, בתנאי שהדברים נעשים במתינות ומתוך מודעות לתחושות הגוף.
מצבים נפשיים קיצוניים עלולים אף הם להקשות מאוד על מהלך ההריון ולכן אישה בהריון, שחווה רגשות ותחושות קשות, חשוב שתיגש לקבל סיוע מקצועי.
לסיכום
גורמים רבים עלולים לפגוע במהלך התקין של ההריון.
חלקם בלתי נמנעים ואינם תלויים במעשיה של האם לעתיד. במקרים מסוימים, גם טיפול רפואי אינו יכול לטפל בבעיה, אך השגחה רפואית צמודה עשויה בהחלט להקל על התמודדות עם הריון בסיכון ואף להגדיל משמעותית את סיכויי ההצלחה שלו.
לעומת זאת, יש לא מעט גורמים שניתנים למניעה, כמו עישון, שימוש בסמים, שימוש מופרז באלכוהול וקפאין ועוד.
אישה המתקשה להיגמל מהרגלים אלה לפני תחילת ההריון, או במהלכו, חשוב שתפנה לסיוע מקצועי, כדי להבטיח הריון תקין ועובר בריא.
את המאמר כתב ד”ר גיא גוטמן– גינקולוג בכיר