המרכז צפוי לקום בפארק העצום בן אלפי דונם שמתוכנן היום ע”י משרד י.כהן אדריכלים ומתכנני ערים וע”י משרד הנוף ברברה אהרונסון אשר יכלול גן לאומי ומוקד לפעילויות פנאי שונות.
כידוע, במושבה פתח תקוה החלה לפעול בשנת 1951 מעברת עמישב ובה נקלטו עולים מעיראק, פרס, רומניה, תימן ואפגניסטן.
בתוך כך, עיריית פתח תקוה מבקשת להקים מרכז למורשת המעברות בשטח של כ- 50 דונם, הכולל 3000 מ”ר בנוי ולצדו 300 מקומות חניה. המרכז צפוי לקום דרומית למחלף ירקון, מערבית לכביש 40 וצפונית לתחנת הרכבת סגולה. האתר המוצע ממוקם בקרבה לנחל הירקון, על עתודות קרקע ייחודיות ובסמיכות לצירי תנועה מרכזיים. בכך משקף את החשיבות בה רואה עיריית פתח תקוה את הצורך לתת מענה הולם למטרה – הנצחת מורשת המעברות.
על פי התכנון המוצע, מתחם המרכז יתפרס על פארק נושאי, מבנה מרכזי ומתחם מעברה:
פארק נושאי – ישלב דגמים מייצגים של מעברות על מאפייניהן היומיומיים, בו יתוודע המבקר להיבטים הפיזיים של המעברות, למבני המגורים, ה”רחובות”, מבני הציבור והחינוך, הכלים ששימשו את יושביהן, ההווי של הילדים, התחבורה, ההתניידות ועוד. הביתנים ייבנו במסגרת פרוייקטים קהילתיים בהנחיית האמן יוסי אמר.
מבנה מרכזי – תצוגה חווייתית אינטראקטיבית מבוססת אור, קול מציאות מדומה והמחזות תיאטרליים של סצינות תקופתיות יומיומיות, אולם הרצאות וכנסים, אזור לתערוכות פתוחות, חדרי כיתות, ספריה נושאית, חדרי סדנאות, המבנה ישולב בפארק כחלק בלתי נפרד וישמש כ”מעשיר תוכן” בו יוצעו תכנים בעלי אופי לימודי ופדגוגי לצד תכנים חוויתיים.
מתחם מעברה – מתחם “מעברה” המתכונן לקליטת מבקרים לשהות רב יומית ויציע חוויה עשירה של חיי מעברה הכולל תכנים חוויות והתנסויות המבוססות על התקופה לשהיית משפחות, תנועות נוער, בתי ספר, מכינות קדם צבאיות וכיו”ב.
ביצוע הפרויקט מוערך בפרק זמן של 4 שנים ובעלות של כ 60 מיליון ₪ אשר יגויסו, ממשרדי ממשלה, ע”י העירייה ומתורמים. שלב ראשון של הפרויקט יכלול פיתוח תשתיות הפארק הנושאי, ומערך שבילי הגישה אל העיר.
ראש העיר רמי גרינברג “בפתח תקווה, אם המושבות, חיו בשנות ה-50 במעברות, והיום אנחנו רואים הזדמנות להקים את אתר מורשת המעברות בתחום העיר פ”ת. מרכז המורשת יתרום לפיתוח המודעות והגאווה של התושבים בכל הקשור לחיים בעיר ובארץ בתקופה הזו, ויהווה סמל ותזכורת לגל העלייה, לתקופת הקליטה וההתיישבות בשנות ה -50. בנוסף הפארק יהווה מקור משיכה לקהל מגוון גם ממוסד וגם של מבקרים מזדמנים שיסיירו במתחם ותהיה להם הזדמנות לחוות את המורשת של המעברות בשילוב אמצעים טכנולוגיים שונים ומודרניים, וכל זאת בנוף הייחודי של הירקון. פרוייקט חשוב זה יתרום להיסטוריה המפוארת של העיר והמעברות שפעלו בה וכן יסייע בהגשמת החזון להגדלת היצע תיירות הפנאי והמורשת בעיר.”