מאת: מומחי אתר www.miok.co.il
שני מצבים שהם ממש לא מסכני חיים ובכל זאת יכולים לגרום סבל רב לסובלים מהם, הן שתי הפתולוגיות הנפוצות של פי הטבעת: טחורים ופיסורה. בעוד אפילו בבדיקות רופא לעיתים קשה להבדיל בין השתיים, התופעות במהותן הן שונות לגמרי, אולם הן גורמות לכאבים חזקים במהלך הביקורים בשירותים, ולעיתים גם בין לבין. מה ההבדל בין טחורים לפיסורה, איך מונעים ואיך מטפלים בהן?
טחורים – בדרך כלל כתוצאה ממאמץ
טחורים הוא שמם הטבעי של כלי הדם באזור פי הטבעת. הם הופכים לפתולוגיה, כאשר הם מתרחבים, מתנפחים, ולעיתים אף בולטים החוצה מתוך פי הטבעת. בחלק מהמקרים טחורים עלולים לגרום לאי נוחות או לתחושת דחף או כאב קל לאחר יציאות – אולם במקרים אחרים, ובמצבים חריפים של טחורים מודלקים ובולטים במיוחד – מדובר בכאבים חזקים, עם התפוצצות של כלי דם במהלך הביקור בשירותים ולעיתים אף דימום רב.
בין הגורמים הבולטים לטחורים נמצא תזונה דלה בסיבים תזונתיים (המשמשים כמו “מברשות ניקוי” קטנות של מערכת העיכול), חוסר בפעילות גופנית, מאמץ רב במהלך הישיבה בשירותים או ישיבה ממושכת בשירותים, לחץ – וכמובן, הריון ולידה.
הטיפול בטחורים מתחיל משינויים תזונתיים, הימנעות ממאמץ בעת הביקור בשירותים וקיצור זמני הישיבה בשירותים. תוספים של סיבים תזונתיים עשויים לעזור. במקרים חריפים יותר ייתכן שיומלץ על טיפולים תרופתיים, משלשלים, הקפאת הנימים הבולטים או קשירה שלהם (המביאה לניוונם), ואפילו ניתוח כריתה לנימים הנפוחים.
פיסורה – חתך בפי הטבעת
פיסורה מתרחשת לעיתים קרובות כתוצאה מעצירות כרונית. הפיסורה היא חתך זעיר באזור פי הטבעת, הנגרם בתהליך ההוצאה של צואה קשה מן הגוף. הבעיה בטיפול בפיסורה היא מיקום החתך. האזור שאינו תמיד נקי ומאוורר, מקשה ומאט את תהליך הריפוי ואם העצירות והקושי להתרוקן ממשיכים, ייתכן שהחתך נפתח ומדמם עם כל ביקור בשירותים. פיסורה גורמת לכאבים קשים במהלך התרוקנות, במיוחד בשילוב עם צואה קשה או עצירות. כך, לעיתים, נוצר מעגל אימים שמזין את עצמו: הפצע לא מצליח להתרפא בתנאים הקיימים בפי הטבעת, ביקורים בשירותים מכאיבים, גורמים לדימום ולפתיחה מחדש של פצע שאולי כבר החל בתהליך של החלמה – וחוזר חלילה.
גם בפיסורה, כמו בטחורים, הקו הטיפולי הראשון כרוך בשינויים באורח החיים, בתזונה, ובביקורים בשירותים. מניעה של עצירות היא התחלה טובה לטיפול בפיסורה, כמו גם אמבטיות ישיבה ושימוש באביזרים מאלחשים מקומיים כמו מטפחות לחות המיועדות לטיפול בפיסורה. שינוי התזונה והגברת צריכה של סיבים תזונתיים, כמו גם כמובן ריכוך הצואה ומניעת עצירות על ידי שינויים תזונתיים או באמצעות תרופות – הם שינויים שיסייעו במהל ההחלמה. בנוסף לשינויים אלה, על מנת לאפשר ריפוי איכותי ומהיר לפיסורה חשוב להקפיד על ניקיון באזור הפצע ועל אוורור ויובש באזור במידת האפשר.
פיסורה שאינה חולפת מעצמה בתוך עד חודשיים נחשבת לפיסורה כרונית. במקרים כאלה ניתן להציע התערבות כירורגית, כמו הרחבת פי הטבעת, שימוש בחומרים שמרפים את שרירי האזור (כמו בוטוקס), או אפילו ניתוח לכריתת הפצע.
טיפול בטחורים ופיסורה – חשוב למצוא רופא מקצועי ומנוסה
הקושי בהתמודדות עם טחורים ופיסורה נובע מהפגיעה המשמעותית בשגרת החיים ובקושי לבקר בשירותים. על כן, חשוב למצוא פרוקטולוג, רופא המתמחה בבריאות אזור פי הטבעת, החלחולת והמעי הגס. מרפאות פרוקטולוגיות ניתן למצוא גם ברפואה הציבורית וגם במסגרת הרפואה הפרטית. הליווי הקרוב ובמידת הצורך הביקורים התכופים אצל הרופא, תשומת הלב לפרטי המצב הסובייקטיביים ומגוון שיטות הטיפול המוכרות בכל מרפאה, הם אלה שיקבעו את משך הזמן עד להצלחה הטיפול.