כרטיסי אשראי נטענים הפכו למוצר מבוקש בקרב בני נוער וילדים בישראל, כאשר חברות כרטיסי האשראי הגדולות מציעות מוצרים ייעודיים, MAX עם כרטיס MyMax, כאל עם כרטיס MyCal, וישראכרט עם הכרטיס “נטענצ’יק”. כרטיסים לילדים אלו מהווים תחליף לדמי כיס במזומן ומיועדים לתת להורים פתרון מתקדם לניהול כספי ילדיהם באופן דיגיטלי ומפוקח.
כרטיסי אשראי הללו מתאימים לתקופה בה השימוש במזומן הולך ופוחת, כאשר גם ילדים מעדיפים אמצעי תשלום אלקטרוניים. בעזרת כרטיסים נטענים, ההורים יכולים לעקוב אחר הוצאות הילדים, לחסום שירותים מסוימים שאינם כמו הימורים ורכישת דלק, ולהזמין כרטיס חדש במידת הצורך.
כרטיסים לילדים – פתרונות מתקדמים
הכרטיסים שמוצעים בישראל אומנם מאפשרים להורים לעקוב אחרי הוצאות ילדיהם, אבל עדיין מדובר במוצר בסיסי למדי בהשוואה לכרטיסי נוער במדינות אחרות. כך לדוגמה, לא ניתן להגביל רכישות על פי סוגי מוצרים כמו סיגריות ואלכוהול, להגדיר שעות ספציפיות לרכישות, או להגביל רכישה בחנויות מסוימות. כרטיסי אשראי לילדים אלו מציעים שליטה מוגבלת למדי, כאשר ההורה יכול רק לעקוב אחר ההוצאות בדיעבד.
בארצות הברית ובאירופה ישנם כרטיסים במסלולים מתקדמים יותר, בהם ניתן להגדיר מגבלות רחבות יותר ולהפעיל תכונות חינוכיות שמסייעות לפתח הרגלי הוצאה נכונים. חברות אלו גם מאפשרות ריבית על יתרות שלא נצרכו, וכוללות פעילויות חינוך פיננסי. פתרונות אלה מוצעים לרוב בדמי מנוי חודשיים, ומותאמים לדרישות של הורים המבקשים להקנות לילדיהם כלים לניהול פיננסי מגיל צעיר.
עלויות הכרטיסים והעמלות
למרות יתרונותיהם, כרטיסי הנוער הנטענים אינם פתרון זול. בחברות האשראי בישראל ניתנת אפשרות לטעון עד סכום מוגבל, כאשר לכל חברה מגבלת טעינה חודשית שונה – ב-MyCal ניתן להטעין עד 1,500 ₪, בעוד שישראכרט מגבילה את הטעינה החודשית ל-4,000 ₪ ו-Max ל-3,000 ₪. עם זאת, כל החברות מעניקות פטור מעמלות בשלושת החודשים הראשונים לשימוש, מה שמאפשר ניסיון ראשוני ללא עלויות נוספות.
ביחס לכרטיסים לילדים שקיימים בחו”ל, הפתרונות שמציעות חברות האשראי בישראל עוד לא מספקים את כל הכלים החינוכיים והשליטה הנדרשים להורים, במיוחד אם נלקחים בחשבון העמלות על פעולות מסוימות וחוסר היכולת להגביל רכישות פרטניות.
ערך חינוכי לפיתוח חשיבה והתנהלות פיננסית נבונה
כרטיסים נטענים לנוער מהווים הזדמנות להורים ללמד את ילדיהם להתנהל כלכלית כבר מגיל צעיר. האפשרות לבצע רכישות ללא כסף מזומן מלמדת את הילד להכיר את הרעיון של ניהול תקציב והוצאות, כפי שתמר ברודי, אם מירושלים, מסבירה: “הרעיון הוא לאפשר לילדים להתנסות בכסף, ללמוד מה זה אומר להוציא מבלי לראות אותו פיזית ולהבין את המשמעות”. לדבריה, עדיף שילד יתנסה בניהול כספי בגיל מוקדם ובעלות נמוכה יחסית מאשר יפגוש טעויות פיננסיות יקרות בבגרות.
מומחים בתחום טוענים שלתת כרטיסי אשראי לנוער ולילדים יכולה לסייע להגדלת המודעות הפיננסית, אך ללא הכוונה ולימוד מתאימים, ישנם גם סיכונים. בהיעדר הדרכה נכונה, קיים החשש כי ילדים ישתמשו בכרטיס באורח לא מבוקר, מה שעלול לפגוע בהתנהלותם הכספית בעתיד.
מגבלות שימוש בכרטיס האשראי
בישראל, חובה שההורה שמחזיק כרטיס אשראי באותה חברה שמנפיקה את כרטיס הנוער, משום שהכרטיסים הנטענים מוזנים ישירות מכרטיס ההורה. לכל כרטיס יש מגבלות טעינה שונות, לדוגמה, ב-Max המגבלה עומדת על 1,000 ₪ לטעינה בודדת, בעוד שבחברת כאל ניתן לטעון עד 1,500 ₪. בנוסף, חברות כמו Max וכאל מציעות החזרים כספיים על רכישות מסוימות – דבר שאינו קיים בישראכרט.
כרטיסים לילדים ונוער בישראל מספקים להורים פתרון מתקדם לניהול כספי ילדים, ומאפשרים להם להתנסות בכלים דיגיטליים בטוחים, אך כרגע מדובר במוצרים ראשוניים בעלי מגבלות. בעידן בו כלים פיננסיים הולכים ומשתכללים, סביר כי בעתיד יתווספו אפשרויות מתקדמות יותר שיספקו להורים גמישות רבה יותר ושליטה על הוצאות ילדיהם.