משבר הקורונה גורם לשאלות חשובות בנושאים שונים, ובין היתר, במערכת יחסי העבודה שבין המעסיקים לעובדים. הנושא הזה צף בצורה חדה עקב סגירת מקומות עבודה, הנחיות הממשלה לבידוד, חוסר יכולת של עסקים רבים לתפקד ללא לקוחות ומסיבות נוספות. בנוסף למצבים אלו, יש מעסיקים הממשיכים לעבוד. חלקם בקצב מוגבר כמו מפעלים ומוסדות רפואה חיוניים המחויבים למתן שירות רב יותר יש מעסיקים המבקשים מעובדיהם לעבוד מהבית וגם מועסקים המעדיפים לעשות זאת. כל המצבים הללו, ואחרים נוספים, מחייבים מתן תשובות הקשורות, בין היתר, בשמירה על זכויות העובדים בתקופת הקורונה. עורך דין דיני עבודה יכול לייעץ רבות בנושאים מהותיים אלו.
זכויות עובדים
- עובד הנמצא בבידוד אינו רשאי להגיע לעבודה מתוקף הוראות הממשלה ולכן זכאי לדמי מחלה בגלל שאינו כשיר לבצע עבודתו עקב חשש להדבקת אחרים. במידה ואין לו דמי מחלה צבורים ניתן לנכות משכרו ימי היעדרות. לחילופין, בהסכמתו ניתן לשלם לו ימים אלו על חשבון החופשה השנתית. הוא אינו חייב להביא תעודת מחלה.
- מעסיק יכול לכפות על המועסק לעבוד מהבית בתנאי שהעבודה היא מנהלתית וניתנת לביצוע בנסיבות הללו ושכרו משולם לו. העובד עצמו אינו יכול לכפות על המעסיק העסקה ביתו אם הנחיות משרד הבריאות אינן מחייבות אותו לשהות בביתו בסגר או בבידוד. ניתן להגיע להסכמות שונות עם המעסיק ורצוי ברוח חיובית.
- ניתן להקטין משרת עובד או לשלול זכויות אחרת שלו בהסכמתו. אחרת מדובר בפיטורין על כל המשתמע מכך.
- ניתן להעסיק עובדים חיוניים בשעות נוספות מעבר להוראות החוק הקבועות לימים רגילים.
- מעסיק אינו רשאי לכפות על עובד שלו לנסוע לחו”ל לצורך עבודה עבורו אם מדובר במדינה שחלה עליה אזהרת מסע. בכל מקרה אם העובד חזר וחייב להיכנס לבידוד המעסיק חייב לשלם שכרו בתקופת הבידוד או להעסיקו בביתו בשכרו הרגיל.
- הורה זכאי לתשלום ימי מחלה במקרה וילדו בבידוד.
- לא אמורה להיות פגיעה בדמי לידה המחושבים על פי השכר שניתן לפני היציאה לחופשת לידה.
- חל”ת היא חופשה ללא תשלום שאינה מזכה קבלת שכר ו/או זכויות סוציאליות. היא אינה נחשבת לפיטורין, ולכן, אין צורך בהודעה מוקדמת של המעסיק. ניתן להוציא עובד לחל”ת בתנאי יש הוראות מפורשות של הממשלה שאכן קיימות בעת משבר הקורונה. הדבר שונה מאשר בימים רגילים בהם לעובדים יש זכות להתפטר וזכויות נוספות עקב הרעת תנאים מצד המעסיק. יש מצבים שונים בהם קשורים עובדים זרים ועובדי שטחים וכל מצב הינו שונה וניתן להתייחס אליו בצורה אחרת. יש שאלות ענייניות ואחרות בנוגע לסיכול חוזה העסקה במצב כזה ועוד. היות ואלו שאלות ונושאים שלא תמיד יש עליהן תשובות לעת הזאת, הרי, שמטבע הדברים, הם יעמדו לפתחם של בתי דין לעבודה. מכל מקום, ההמלצה למעסיקים היא כי, במידת האפשר, להחתים את העובד להסכמתו ליציאה לחל”ת. במידה והוא יכול לקבל דמי אבטלה אזי הסכמתו תהיה קלה יותר.
- עובד זכאי לתשלום דמי אבטלה.
- ניתן לפטר עובד בעת הקורונה בתנאי שהפיטורין נעשו כדין כולל חובת שימוע, וכן כי היו בתום לב ועל בסיס סיבה מוצדקת. המפוטר זכאי לכל התשלומים המגיעים לו כולל דמי פיטורין, הודעה מוקדמת, דמי הבראה יחסיים, יתרת חופשה ועוד.
- לא ניתן לפטר עובדת בהריון, בטיפולי פוריות או לאחר ששבה מחופשת לידה אלא על פי החוק.
- לא ניתן לפטר עובד במילואים.
מומלץ לקבל ייעוץ מעורך דין לנושאי עבודה בכל שאלה נוספת שהתשובה עליה איננה ברורה עקב מצב הקורונה.